De stolp

Boekcover De stolp

De stolp, De Bezige Bij Antwerpen 2010

Het jaar 2003 herinneren de meeste mensen zich vanwege de hittegolf die Europa van juli tot september teisterde. Maar het was ook het jaar van ‘de stolp’. Dit educatieve realityprogramma waarin vijftien jongeren zes weken lang in een stolp verbleven, er leefden en speelden, haalde in september en oktober een recordaantal kijkers en zorgde ook wel voor enige controverse. Wat doen jongeren wanneer ze in een microwereld opgesloten zitten? Hoe gaan ze met elkaar om, welke spanningen ontstaan, wat delen ze en wat onderscheidt hen van elkaar, en wie wint uiteindelijk de hoofdprijs, een verre reis?

Jeroen Theunissen toont wat er zich in de hoofden van de deelnemers en de kijkers afspeelt. Hij zapt in dit boek vrolijk van de ene naar de andere persoon en creëert een caleidoscopisch beeld van een spel dat leuk begint, en geleidelijk grimmiger wordt.

‘Het klinkt als een soap en daar heeft De stolp ook wel wat van weg, zij het dat Theunissen de gebeurtenissen zo snel op elkaar laat volgen dat juist de traagheid en landerigheid die óók bij dat genre horen, uitblijven. Virtuoos schakelt hij van de ene na de andere persoon. De ongelukken, de ongeremdheden, de ontregelingen en (ja!) de ontsnappingen vloeien even soepel in elkaar over als de zinnen van Theunissen, waardoor De stolp op den duur zelfs iets spannends krijgt.’ – NRC HANDELSBLAD

Andere boeken door Jeroen Theunissen

Boekcover Thuisverlangen
"Ik = cartograaf" door Jeroen Theunissen - Cover
Boekcover Het zit zo